Timjami

3,95 

Timjami eli tarha-ajuruoho on voimakkaasti tuoksuva, aromaattinen ja monivuotinen, pienilehtinen yrtti. Timjamia voi kasvattaa ikkunalaudalla, kasvihuoneessa ja ulkona ruukussa, kohopenkissä ja kivikkotarhassa.

Varasto loppu

Kuvaus

Timjami on n. 20 cm korkea puolipensas, joka kukkii vaalean lilanpunaisin tai joskus valkoisin kukin. Timjami kasvaa mattomaisesti. Soikeat, pienet lehdet ovat tummanvihreät. Timjami on erinomainen mesikasvi. Timjami talvehtii parhaiten Etelä-Suomessa, muualla sitä voi kasvattaa yksivuotisena tai talvettaa sisällä viileässä ja valoisessa paikassa. Ruuanlaitossa timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa kypsennettäisiinkin pitkään. Timjami sopii käytettäväksi kasvis- ja sieni- sekä liha-, kana-, kala-, muna- ja pastaruuissa.

Timjami viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää hyvin paahdetta. Maa saa olla kuiva, hyvin ojitettu, mielellään kohtalainen ravinteikas, kalkkipitoinen ja hiekansekainen. Talvimärkyyttä kasvi ei siedä. Timjamin voi istuttaa Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa. Ruukuissa käytetään Luonnonmukaista yrttimultaa. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Keväisin talvehtinut timjamikasvusto leikataan 5-7 cm korkuiseksi, kalkitaan Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kevätlannoitteella tai Luonnonmukaisella keittiöpuutarhalannoitteella.

Kasvustoja kastellaan kuivimpina kausina. Kesäkuun lopussa voidaan antaa hoitolannoitus Puutarhalannoitteella.

Ruukuissa timjamia kastellaan säännöllisesti, ruukun pintamulta voi välillä kuivahtaa. Kasteluveteen sekoitetaan kerran kahdessa viikossa Luonnonmukaista lannoitetta.

Elokuussa maassa kasvavat timjamit lannoitetaan Syyslannoitteella, mikä parantaa talvenkestoa. Maan jäädyttyä kasvit suojataan Talvisuojalla ja havuilla ja lehdillä. Herkästi kuivuva lehdistö on arka kevätahavalle, joten jos lumipeitettä ei ole, kasvustojen päälle voi lisätä helmi-maaliskuussa varjostusverkon tai peittäviä havunoksia.

Kasvin tiedot ovat Kekkilän kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

12cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet