Tilli

3,95 

Raikkaan tuoksuinen, pehmeän aromaattinen tilli on yksi vanhimmista ja tutuimmista maustekasveista Suomessa. Pohjoisen viileässä ja valoisassa kesässä tilliin kehittyy erityisen hieno aromi. Tilliä kasvatetaan sekä lehti- että kruunutillinä.

Varasto loppu

Kuvaus

Tilli on yksivuotinen Aasiasta kotoisin sarjakukkaisten heimoon kuuluva ruohokasvi, jota kasvaa luonnonvaraisena Välimeren ympäristössä. Tilli kasvaa lajikkeesta riippuen 20-100 cm korkeaksi. Tillistä voi hyödyntää sekä lehdet, kukat että hedelmät. Tilliä käytetään mausteena tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna. Tilliä käytetään pääasiassa kalan mausteena, rapujen kanssa sekä keitettyjen perunoiden mausteena. Kukintoja ja siemeniä käytetään mm. säilykkeiden mausteena.

Tilli tarvitsee nopeasti lämpiävän kasvupaikan, jossa on multava, pehmeä, kostea ja runsasravinteinen kasvualusta. Liika typpilannoitus heikentää kuitenkin tillin aromia. Suorasta auringonvalosta tilli ei pidä ja paahteessa se kellastuu. Kuivuus ja kuumuus nopeuttavat kukkimista, jolloin lehtisato pienenee. Savimailla taimettuminen voi olla epätasaista. Tilli kylvetään Puutarhamullalla, Luonnonmukaisella keittiöpuutarhalannoitteella ja Puutarhakalkilla kunnostettuun kasvualustaan.

Tilliä voi kasvattaa sekä avomaalla että ruukussa. Yleensä tillit kasvatetaan siemenistä kylvämällä ne suoraan avomaalle, mutta puutarhamyymälöistä saa myös valmiita taimia, jolloin satoa päästää korjaamaan aikaisemmin.
Tillin siemenet kylvetään aikaisin keväällä 1-2 cm syvyyteen avomaalle lämpimälle ja tuulensuojaiselle paikalle. Alin itämislämpötila on 5 astetta. Itämisaika on 14-20 vrk. Uusintakylvöjä tehdään parin viikon välein kolme-neljä kertaa heinäkuulle asti.

Kuivina kausina tillin kastelu on tärkeää. Maanpinnan kattaminen auttaa pitämään sopivaa kosteutta yllä. Taimet lannoitetaan kasteluveden mukana Kastelulannoitteella, kun ne ovat noin 15 cm mittaisia. Lehtitillin pikkutaimia voi poimia juurineen jo kuukauden kuluttua kylvöstä. Samalla hoituu liian tiheän rivin harventaminen. Lehtitilli on korjuuvalmis 40-55 vuorokaudessa.

Kruunutilli harvennetaan 15-20 cm taimivälein. Kukinnot ovat valmiita poimittaviksi 70-80 vrk kuluttua kylvöstä. Suomessa tillin siemenet eivät yleensä ehdi kypsyä valmiiksi.
Kasvin tiedot ovat Kekkilän kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

12cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet