Tarhapioni ’Alba Plena’

12,00 

Tarhapionit ovat vanhoja, suosittuja perinneperennoja. Ne ovat pensasmaisia, hieman matalampia kuin kiinanpionit ja kukkivat aikaisemmin. Suuret, 10-13 cm kokoiset kukat ovat vähän tuoksuvia, väriltään tummanpunaisesta valkeaan.

Varasto loppu

Osastot: ,

Kuvaus

Tarhapioni on vuoripionin ja turkinpionin risteymä. Tarhapioniin kuuluu lukuisia viljeltyjä lajikkeita. Tarhapioni kasvaa pensasmaisena 50-80 cm. Juurakko on paksu, mukulamainen. Varret ovat pystyjä ja tanakoita. Kukat kasvavat yksittäin niiden latvoissa. Lehdet ovat raikkaanvihreät, liuskoittuneet, toiskertaan kolmijakoiset ja suuret. Kiiltävä lehdistö on kaunis koko kasvukauden.

Kesäkuussa avautuvat kukat voivat olla tiheään kerrannaiset, kerrannaiset tai yksinkertaiset. Kukat ovat suuria, kerrottuja, punaisia, valkoisia, vaaleanpunaisia, ruusunpunaisia tai kirjavia. Tarhapioni on talvenkestävä ja pitkäikäinen koristekasvi. Tummanpunainen ´Rubra plena´-lajike, punainen ´Rosea plena´ja valkoinen ´Alba plena´ ovat vanhoja kestäviä lajikkeita. Kasvi on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Tarhapioni viihtyy auringossa tai puolivarjossa avoimella kasvupaikalla, ei kuitenkaan paahteisessa ja kuivassa paikassa. Maassa tulee olla puolen metrin paksuudelta ravinteikasta ja kalkittua multaa. Maan tulee olla hyvin ojitettu, ettei pioni pääse kärsimään talvimärkyydestä. Juuripaakku istutetaan lähelle maan pintaa. Jos juurakko on liian syvällä, kukinta on heikkoa ja versojen tyvet saattavat mädäntyä. Sopiva multa on Erikoismulta perennoille ja ruusuille. Istutusväli on 50 cm.

Keväisin tarhapionit kalkitaan Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kevätlannoitteella. Juurakon päällä tulee olla aina 2-3 cm multaa, joten mullan lisäys on tarpeen keväisin. Tähän voidaan käyttää Katemultaa puutarhanhoitoon tai Erikoismultaa perennoille ja ruusuille.
Raskaat kukinnot lakoavat helposti sateella ja vaativat tukea.

Pioneja lisätään jakamalla joko aikaisin keväällä tai kukinnan jälkeen loppukesällä. Uudelleenistutus on tarpeen vain 15 – 20 vuoden välein. Jakamisen ja siirron jälkeen pionit saattavat pitää taukoa kukinnassa. Tarhapionia voidaan lisätä myös siemenistä, jotka tarvitsevat sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn.
Kasvin tiedot ovat Kekkilän Kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Kasvin korkeus

50-80cm

Kasvupaikkavaatimukset maaperä
Kukan väri

Valkoinen

Kukinta-aika

Kesäkuu

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

12cm

Istutustiheys

50cm

Kasvupaikkavaatimukset valoisuus
Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet