Tuoksumatara

5,60 

Tuoksumatara on rönsyilevän kasvutapansa vuoksi erinomainen maanpeittoperenna puutarhan varjoisille ja puolivarjoisille paikoille. Lehdistö on kauniin vaaleanvihreä. Tuoksumatara kukkii valkoisin tuoksuvin kukin touko-kesäkuussa.

Varasto loppu

Osastot: ,

Kuvaus

Tuoksumatara kasvaa mattomaisesti. Kasvusto on 15-30 cm korkea. Varret ovat sileitä, neliskulmaisia ja pystyjä. Vaaleanvihreät, soikeat lehdet kasvavat kahdeksan kappaleen tähtimäisinä ruusukkeina. Tuoksumataralla on tähtimäiset, pienet kukat kerrotussa latvaviuhkossa. Kasvi kukkii touko – kesäkuussa. Tuoksumataran teriö on valkoinen ja halkaisijaltaan 4–6 mm pitkä. Kasvi leviää maavarren avulla kasvupaikallaan. Kasvi sisältää kumariinia, josta aiheutuu miellyttävä tuoksu.

Tuoksumatara sopii maanpeittokasviksi pensaiden alle, esimerkiksi rodojen ja havupuiden lomaan. Se on myös kevyen kaunis kasvi kuunliljojen ja muiden lehtevien varjoperennojen rinnalla. Tuoksumatara sopii myös tuoksupuutarhoihin. Tuoksumatara kasvaa Suomessa luonnonvaraisena lehdoissa ja jokseenkin harvinainen, se on luokiteltu silmällä pidettäväksi kasviksi. Kasvista voi käyttää ennen kukintaa poimittuja lehtiä tuoreena tai kuivattuna teen ja muiden juomien mausteeksi pienenä määränä. Kuivattua tuoksumataraa on perinteisesti käytetty liinavaatekaappien hajusteena ja tuholaisten karkotteena.

Tuoksumatara viihtyy puolivarjoisilla ja varjoisilla kasvupaikoilla tuoreessa tai kosteassa, ravinteikkaassa multamaassa. Maaperän tulee olla läpäisevä. Sopiva multa on Erikoismulta perennoille ja ruusuille.

Tuoksumatara ei kaipaa erityistä hoitoa.
Keväisin kasvustot kalkitaan ja lannoitetaan.

Tuoksumataraa lisätään jakamalla tai rönsyistä. Kasvi leviää hyvällä paikalla voimakkaasti, joten se kannattaa yhdistää kilpailukykyisiin lajeihin ja rajoittaa kasvua tarpeen tullen.

Kasvin tiedot ovat Kekkilän Kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Istutustiheys

30cm

Kasvin korkeus

15-30cm

Kasvupaikkavaatimukset maaperä
Kasvupaikkavaatimukset valoisuus
Kukan väri

Valkoinen

Kukinta-aika

Kesäkuu, Toukokuu

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

9cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet