Sitruunamelissa

3,95 

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva monivuotinen, pehmeälehtinen ruohokasvi, jota käytetään yrttinä ja lääkekasvina. Sen lehtiä käytetään mausteena sitruunan tapaan. Se on myös paljon käytetty teeyrtti ja mehiläisten suosima hunajayrtti.

Varasto loppu

Kuvaus

Sitruunamelissa kasvaa 30-70 cm korkeaksi ja rönsyilemällä 40 cm leveäksi, tuuheaksi kasviksi. Sen varsi on nelisärmäinen. Raikkaanvihreät lehdet ovat hertan muotoiset, sahalaitaiset ja karhean nukkaiset. Huulimaiset kukat ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset. Sitruunamelissaa on helppo kasvattaa kasvimaalla, kasvihuoneessa, Viljelylaatikoissa ja ruukkuistutuksissa muihin yrtteihin ja kesäkukkiin yhdisteltynä.

Sitruunamelissa viihtyy ravinteikkaassa, ilmavassa ja kosteassa maassa aurinkoisella ja lämpimällä paikalla, mutta menestyy myös puolivarjossa. Se on kylmänarka. Sopiva multa kasvimaalla ja Viljelylaatikoissa on Puutarhamulta, ruukkuistutuksissa käytetään Luonnonmukaista yrttimultaa. Istutusväli on 25-30 cm.

Ruukkuviljelyssä reheväkasvuinen sitruunamelissa tarvitsee halkaisijaltaan vähintään 18 cm olevan ruukun.
Sitruunamelissaa voidaan kasvattaa siemenistä tai taimimyymälöistä saatavista taimista. Vihannesosaston ruukkuyrtistäkin sitruunamelissan jatkokasvatus onnistuu, kun ne istutetaan ajoissa ilmavaan ja mietoon Luonnonmukaiseen Yrttimultaan.

Siemenet kylvetään huhtikuussa Kylvömultaan. Itäminen on hidasta ja epätasaista, ja taimettuminen vie aikaa 2-3 viikkoa normaalissa huoneenlämmössä. Kylmänarka sitruunamelissa voidaan istuttaa avomaalle vasta kesäkuussa hallojen mentyä tai harsokatetta apuna käyttäen.

Sitruunamelissa pitää ravinteikkaasta kasvualustasta ja vaatii kastelua ulkona kuivina kausina. Kasvimaahan sekoitetaan perustamisvaiheessa Luonnonmukaista keittiöpuutarhalannoitetta. Kasteluveteen lisätään ruukku- ja Viljelylaatikkoistutuksissa Kastelulannoitetta tai Luonnonmukaista lannoitetta säännöllisesti.
Rikkaruohoja kitketään ja harataan tarvittaessa. Harauksessa on oltava varovainen, ettei riko kasvien maanmyötäisiä juuria.

Sitruunamelissan lehtiä ja versonkärkiä voidaan kerätä pitkin kasvukautta mausteeksi salaatteihin, ruokiin ja juomiin sekä jälkiruokien, jäätelön ja leivonnaisten koristeeksi. Versojen päiden latvominen tuuheuttaa kasvia. Säilöntään sadonkorjuu tehdään ennen kukintaa, jolloin aromi on parhaimmillaan. Yrtin aromi säilyy paremmin pakastettuna kuin kuivattuna.

Monivuotisuudestaan huolimatta sitruunamelissan talvehtiminen ulkona on joinakin vuosina ollut heikkoa ja se on suojattava Talvisuojalla, havuilla ja kuivilla lehdillä. Kunnon lumipeitteen alla sitruunamelissa talvehtii hyvin.

Vaikka sitruunamelissa talvehtisikin, kasvuston uusimista suositellaan kolmen tai neljän vuoden välein. Jos taimet näyttävät kuolleilta keväällä, niitä ei kuitenkaan kannata heti repiä maasta, sillä kasvu alkaa melko myöhään. Toisena kasvuvuonna sitruunamelissa yleensä kukkii, mikä vähentää lehtisatoa. Kukkimisen jälkeen kasvi on syytä leikata alas, jotta uusien versojen kasvu pääsisi vauhtiin.
Kasvin tiedot ovat Kekkilän kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

12cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet