Särkynytsydän ‘Alba’

5,60 

Särkynytsydän 'Alba'on reheväkasvuinen ja perinteinen perenna. Sen kukkavarret kaartuvat ja nuokkuvat kauniisti ja varsiin aukeaa runsaasti herkännäköisiä, pieniä ja sydämenmuotoisia valkoisia kukkia kesä-heinäkuussa.

Osasto:

Kuvaus

Särkynytsydän kasvaa pensasmaisesti 70-100 cm korkeaksi ja 50 cm leveäksi. Lehdet ovat ohuet, liuskaiset, vaaleanvihreät ja alta sinivihertävät. Valkoiset kukat kestävät pitkään. ’Alba’- lajike kukkii puhtaan valkoisin kukin. Lehdistö ja versot kellastuvat ja lakastuvat kukinnan jälkeen. Kasvu alkaa udelleen ja kukinta saattaa uusiutua elokuussa. Särkynytsydän istutetaan isokokoisena omaksi ryhmäksi tai ryhmän laitaan, esimerkiksi kosteikon lähelle. Hyvä paikka on myös muiden reheväkasvuisten perennojen seurassa tai taustakasvina, jolloin lakastuva lehdistö peittyy. Kasvi on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Sopiva kasvupaikka on puolivarjoinen ja tuulensuojainen. Särkynytsydän menestyy myös varjossa, mutta ei pidä paahteesta. Varjossa kukinta kestää pitempään ja lehdet pysyvät kauemmin vihreänä. Kasvualustan tulee olla paksumultainen, ravinteikas ja kalkittu maa, joka pidättää kosteutta, mutta on läpäisevä. Särkynytsydän on arka talvimärkyydelle. Perenna viihtyykin hyvin kohopenkissä. Sopiva multa on Erikoismulta perennoille ja ruusuille. Istutusväli on 50 cm.

Keväisin särkynytsydän kalkitaan ja lannoitetaan. Keväthalla puraisee herkästi kasvustoa, jos sitä ei suojata.

Kastelu on tarpeen, jos kukinnan aikaan on kuivaa.
Kasvi ei pidä siirtämisestä, joten jaetaan vasta, kun juurakko alkaa lahota keskeltä.

Kasvusto suojataan maan jäädyttyä Talvisuojalla ja peitellään talveksi havuilla, mikäli kasvupaikka on vähäluminen.

Kasvin tiedot ovat peräisin Kekkilän Kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Istutustiheys

50cm

Kasvin korkeus

50-70cm

Kasvupaikkavaatimukset maaperä

Läpäisevä, Runsaskalkkinen, Runsasravinteinen, Tuore

Kasvupaikkavaatimukset valoisuus

Aurinkoinen, Puolivarjo

Kukan väri

Valkoinen

Kukinta-aika

Heinäkuu, Kesäkuu

Tieteellinen nimi

Lamprocapnos spectabilis 'Alba'

Ruukun koko

12cm

Saatat myös pitää...

Pin It on Pinterest