Ruohosipuli

3,95 

Ruohosipuli eli ruoholaukka on monivuotinen ja helppohoitoinen maustekasvi. Se kasvaa luonnonvaraisena Suomessa. Ruohosipulilla on sileät, putkimaiset 30-40 cm pituiset lehtivarret, joiden päähän puhkeaa violetit tupsumaiset kukat.

Varasto loppu

Kuvaus

Ruohosipuli ilahduttaa jo aikaisin keväällä heleän vihreillä ruohomaisilla lehdillään, joista voi saksia pirteän kirpakkaa maustetta leivänpäälle, munakkaaseen ja salaatteihin. Ruohosipuli sopii hyvin myös koristekasviksi, sillä se kukkii aikaisin kesällä vaaleanpunaisin sarjakukinnoin, jotka pääsevät oikeuksiinsa muutoin vielä värittömässä kukkapenkissä. Ruohosipuli sopii viljeltäväksi kotipuutarhassa perennapenkissä, ja sitä voi kasvattaa myös sisällä ruukussa tai parvekkeella laatikossa.

Ruohosipuli viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Kasvupaikan suhteen vaatimattomana se kasvaa luonnonvaraisena erityisesti rannikkoseudun kallioilla. Vaikka ruohosipuli tyytyy luonnossa vähään, puutarhassa se kannattaa istuttaa kalkittuun, ravinteikkaaseen maahan, joka säilyttää kosteutta. Maan tulee silti olla läpäisevä, sillä liian märässä sipulit mätänevät. Sopiva multa ruohosipulille on Puutarhamulta. Sopiva istutusetäisyys on 25 cm.
Keväisin ruohosipulituppaat kalkitaan Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kevätlannoitteella.

Jos ruohosipulista haluaa runsaan lehtisadon, kasvusto leikataan alas nuppuisena. Tuppaan voi alasleikata 2–3 kertaa kesässä. Se innostaa sipulin kasvattamaan uuden, mehukkaan naatiston. Kukinta tyrehdyttää versokasvun, ja kasvusto kuihtuu jo kesällä. Osan taimista voi antaa kukkia. Yksittäisiä kukkia voi käyttää ruokien koristeeksi ja mausteeksi. Kukat maistuvat miedosti sipulilta.

Kolmen vuoden välein ruohosipulimätäs kannattaa jakaa ja puhdistaa rikkaruohoista.
Kasvin tiedot ovat Kekkilän kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

12cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet