Rosmariini

3,95 

Välimereltä kotoisin oleva rosmariini on suosittu, perinteinen mauste- ja lääkekasvi. Voimakasaromisella yrtillä on kapeat, vihreät, havumaiset lehdet ja sen tuoksukin vivahtaa havukasveihin. Suomessa rosmariini kasvaa yksivuotisena, mutta sen voi talvettaa viileässä sisätilassa. Rosmariini on aromikas mauste liharuokien marinointiin erityisesti lampaalle ja riistalle. Se sopii hyvin peruna-, sieni-, makaroni- ja tomaattiruokiin, salaatinkastikkeisiin, säilöntäliemiin sekä hernekeittoon. Rosmariinin aromi on voimakkaimmillaan kukinnan aikaan. Rosmariini säilyttää arominsa melko hyvin myös kuivattuna.
Rosmariinia voidaan käyttää niin kylvyissä kuin erilaisissa voiteissa elvyttämässä verenkiertoa ja oikaisemassa ryppyjä sekä virkistämässä että raikastamassa. Rosmariini on myös antiseptinen kasvi.

Varasto loppu

Kuvaus

Luontaisilla kasvupaikoillaan rosmariini on 150-200 cm korkeaksi kasvava nahkealehtinen ikivihreä varpukasvi. Yksivuotisenakin kasvavana yrttinä sen pystyt versot ovat jäykät ja alkavat puutua. Rosmariini kasvaa yksivuotisena 20-50 cm korkeaksi. Myynnissä on myös 40-100 cm korkeita rungolliseksi kasvatettuja kasveja sekä lamoavasti eli maanmyötäisesti kasvavia lajikkeita.

Rosmariinin reunoiltaan sisäänpäin kääntyneet, jäykät, vihreät lehdet ovat 3-5 cm pitkiä. Kukat ovat jäänsiniset ja muodoltaan huulimaiset, mutta Suomessa rosmariini kukkii vain harvoin, ja silloinkin esim.viherhuoneessa kavatettuna. Kukinta-aika on kesä – heinäkuu. Rosmariini on muita yrttikasveja hidaskasvuisempi, joten satoa kannattaa kerätä maltilla.

Rosmariini kasvaa aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Rosmariini viihtyy hiekansekaisessa, miedosti lannoitetussa, kalkkipitoisessa mullassa. Kasvualustan tulee olla läpäisevä. Ruukkuviljelyssä rosmariini istutetaan Luonnonmukaiseen yrttimultaan, kasvimaalla Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi sekoittaa puhdasta hiekkaa, kuten Leikkihiekkaa. Istutusväli on 30-40 cm.

Ruukkukasvatuksessa rosmariinia kastellaan maltillisesti, pintamulta saa kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä rosmariini ei kestä jatkuvaa märkyyttä. Yrttiä lannoitetaan kasvukaudella miedolla Luonnonmukaisella lannoite – liuoksella kerran viikossa.

Rosmariini säilyy talven yli vain sisätiloissa esimerkiksi ruukussa huonekasvina. Paras talvetuspaikka on valoisa ja +10-12 asteen, viileä paikka. Keväällä ennen ulos siirtoa, versoista leikataan puolet pois.
Kasvin tiedot ovat Kekkilän kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

12cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet