Punatähkä

3,95 

Punatähkä on kaunis, pystykasvuinen ja korkeahko, helppohoitoinen perenna. Punatähkä kukkii runsaasti heinä-elokuussa vahvoin, purppuranpunaisin, sinivioletein tai valkoisin tähkäkukinnoin, jotka keräävät ympärilleen perhosia ja kimalaisia.

Varasto loppu

Osastot: ,

Kuvaus

Punatähkä kasvattaa vahvavartisen, heinämäisen, 40-90 cm korkean kasvuston. Tummanvihreät, tasasoukat, nahkeat lehdet kasvavat ruusukkeina. Lehdet peittävät varsia kukintoihin asti. Pulloharjamaiset kukat avautuvat ensin tähkän yläosasta. Punatähkä on erinomainen ja kestävä peruskasvi kivikkopuutarhoihin ja perennaryhmiin. Sen pysty ja selkeä kasvutapa on helppo yhdistää muihin ryhmän kasveihin.

Punatähkä on aurinkoisten ja paahteisten paikkojen perenna. Punatähkät viihtyvät syvämultaisessa, kalkitussa ja ravinteikkaassa, mielellään runsaasti hiekkaa sisältävässä maassa. Maan tulisi olla vettä läpäisevää, sillä märässä maassa punatähkä ei viihdy eikä talvehdi kunnolla. Punatähkät istutetaan Puutarhamultaan tai Erikoismultaan perennoille ja ruusuille. Istutusväli on 30 cm.
Punatähkä hyötyy reilusta lannoituksesta. Keväisin sen juurakoiden ympärille levitetään Katemultaa puutarhanhoitoon tai Erikoismultaa perennoille ja ruusuille. Kasvustot kalkitaan ja lannoitetaan.

Punatähkän mukulainen juurakko maistuu myyrille, joten se kannattaa suojata niiltä.

Punatähkää kastellaan kuivina kausina, mutta märkyys on juuristolle tuhoisaa. Heinäkuun alussa kasville annetaan hoitolannoitus Puutarhalannoitteella.

Jämäkkävartisena punatähkä ei yleensä vaadi tukemista. Kukkineet versot poistetaan uusien tieltä.

Punatähkää lisätään keväällä mukuloista, jakamalla tai siemenistä. Mukulat istutetaan noin n. 5 cm:n syvyyteen, 10-15 cm välein. Kasvustot jaetaan viiden vuoden välein, jotta ne säilyisivät elinvoimaisina. Kasvi on vaikea siirtää paalujuurensa takia.

Punatähkäkasvustot suojataan Pohjois-Suomessa talveksi Talvisuojalla tai havuilla.
Kasvin tiedot ovat peräisin Kekkilän kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Kasvin korkeus

40-70cm

Kasvupaikkavaatimukset maaperä
Kasvupaikkavaatimukset valoisuus
Kukan väri

Punavioletti

Kukinta-aika

Elokuu, Heinäkuu

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

9cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet