Persilja

3,95 

Persilja on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljaa tunnetaan kolme eri tyyppiä: silolehtistä, kähärälehtistä (sammalpoimuista) ja juuripersiljaa. Suomessa persiljoista on mausteena suosituin kähärälehtipersilja.

Varasto loppu

Kuvaus

Persilja on hyvin vitamiinipitoinen yrtti. Kuivattu persilja sisältää jopa 45 % proteiinia ja loput ovat pääasiassa hiilihydraatteja. Persilja sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia – myös huomattavia pitoisuuksia karoteeneja sekä folaattia.

Persilja on suosittu kasvimaan perusyrtteihin kuuluva laji. 15-20 cm korkea persilja kasvaa hyvin myös ruukuissa ja valoisalla parvekkeella. Kähärälehtisen muodon ohella sileälehtinen persilja on suosittu. Sen maku on voimakkaampi kuin kähärälehtisen persiljan. Juuripersiljan kasvatus on kotipuutarhoissa hieman harvinaisempaa.

Persiljan kasvupaikan tulee olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Persilja vaatii kasvupaikakseen multavan, melko kostean ja ravinnerikkaan maan. Kuivat ja tiiviit savimaat eivät sille sovellu. Juuripersilja viihtyy pehmeässä hiekkaisessa multamaassa. Sopiva multa persiljalle on Puutarhamulta tai Luonnonmukainen Puutarhamulta. Kasvimaan maata voi parantaa mullalla, Luonnonmukaisella keittiöpuutarhalannoitteella ja Puutarhakalkilla. Persilja kasvatetaan siemenistä tai taimimyymälöistä saatavista valmiista pikkutaimista.

Ensi satoa varten esikasvatetaan muutamia taimia, sillä siemen itää hitaasti. Persilja kylvetään Kylvömultaan huhtikuun puolivälissä 5 siementä halkaisijaltaan 5 cm leveään ruukkuun ja istutetaan maahan tai ulkoruukkuihin touko-kesäkuussa. Persiljan taimet eivät ole hallanarkoja, joten ne voi istuttaa ulos jo toukokuun alkupuolella.

Suorakylvö avomaalle tehdään toukokuussa 1 cm syvyyteen. Sopiva riviväli on 30 cm. Siemen itää 2–3 viikossa. Taimien kasvettua persilja harvennetaan 25 cm etäisyyksille ja samalla voidaan korjata varhaista satoa.

Uloimpia lehtiä kerätään tarpeen mukaan kasvukaudella sadoksi. Heinä-elokuussa persiljaa kannattaa hoitolannoittaa Kastelulannoitteella. Syksyllä kasvustot leikataan ja säilötään kuivaamalla tai pakastamalla.

Persilja on kaksivuotinen yrtti, joka saattaa talvehtia ulkona.

Persiljan voi säilöä kuivattamalla tai pakastamalla.

Kasvin tiedot ovat Kekkilän kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

12cm

Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet