Kiinanpioni ’Santa Fe’

12,00 

Kiinanpioni ’Santa Fe’ on kaunis punavalkokukkainen pioni. Puolikerrottujen kukkien uloimmaiset verholehdet ovat kauniin lilanpunaiset ja kerrannainen keskusta lähes valkoinen.

Tarkista saatavuus myymälästä.

Varasto loppu

Osastot: ,

Kuvaus

Kiinanpionit, joita kutsutan perinteisesti jalopioneiksi, ovat yleisimpiä pioneitamme.
Pioni sopii sekä yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle, että kohottamaan suurempien istutusryhmien ilmettä. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana.

Jalopionin kasvaa selvärajaisena isona mättäänä, joka leviää hillitysti ja voi tulla hyvin leveäksi aikaa myöten. Jalopionit kasvavat 70-100 cm korkeiksi. Jalopionin lehdistö on koristeellinen, tummanvihreä ja kiiltävä. Lehtien liuskat suikeita. Lehtiruodit ovat usein punertavia. Versot ja lehdet ovat puhjetessaan punertavia, syksyllä keltaisia tai punaisia.

Kukat ovat lajikkeesta riippuen joko yksinkertaisia tai kerrannaisia. Kerrannaiset kukat ovat niin painavat, että niiden alle kannatta laittaa tuki, jotta ne eivät lamoa maahan. Kevyet, yksinkertaiset kukat kestävätkin sadetta paremmin kuin kerrannaiset. Pääosa kiinanpioneista kukkii heinäkuun alussa.

Jalopionit viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Kuivassa ja paahteisessa paikassa jalopionit eivät viihdy. Kasvupaikaksi kannattaa valita kovalta tuulelta suojassa oleva paikka, jotta korkeahko kasvusto ja raskaat kukinnot eivät vaurioidu kovissa puuskissa. Kasvualustan tulee olla läpäisevä, runsasmultainen ja ravinteikas. Sopiva multa on Erikoismulta perennoille ja ruusuille. Istutuskuoppa saa olla 50 cm syvä. Taimien istutusväli on 50 cm.

Juuripaakku istutetaan lähelle maan pintaa. Jos juurakko on liian syvällä, kukinta on heikkoa ja versojen tyvet saattavat mädäntyä. Juurakon päällä tulee olla aina 2-3 cm multaa, joten mullan lisäys tarpeen keväisin. Sopiva multa on Katemulta puutarhanhoitoon. Keväisin jalopionit lannoitetaan Kevätlannoitteella. Pionit viihtyvät hieman happamassa maassa, joten kalkitus ei ole välttämätön.

Jalopioneita kastellaan säännöllisesti kuivina kausina, etenkin alkukesällä ja ennen kukintaa. Kerrannaiset lajikkeet vaativat tuennan. Kasvukauden aikana pioneille kannattaa antaa hoitolannoitus Puutarhalannoitteella 1-2 kertaa.

Jalopionin varret leikataan vuosittain, syksyllä tai keväällä. Alustaa peratessa pitää varoa pionin varastojuuria, jotka ovat usein lähes vaakasuorassa lähellä maan pintaa. Heinä-elokuussa jalopionit lannoitetaan Syyslannoitteella.

Jalopioneille annetaan kasvurauha, joten jatkuvaa siirtelyä ja jakamista pitäisi välttää. Jos jalopionin siirtää, kannattaa se tehdä kukinnan jälkeen elokuussa kaivaen mukaan mahdollisimman suuren juurenpaakun ja istuttamalla kasvin heti uuteen paikkaan.
Kasvin tiedot ovat Kekkilän Kasvikirjastosta.

Lisätiedot

Alkuperämaa

Suomi

Kasvin korkeus

80-100cm

Kasvupaikkavaatimukset maaperä
Kukan väri

Punavalkoinen

Kukinta-aika

Heinäkuu, Kesäkuu

Tieteellinen nimi
Ruukun koko

13cm

Istutustiheys

50cm

Kasvupaikkavaatimukset valoisuus
Ostoskori Kanta-asiakkaat

Huomioithan, että valikoima ja hinnat voivat vaihdella sesongin ja myymälän mukaan.

  • Kategoria

  • Ominaisuudet