Kukkasipulien istutusaika on nyt

6.10.2018Sipulikukkien paras istutusaika on syys-lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen. Tämä on riittävän aikaisin, jotta sipulit ehtivät juurtua, mutta kuitenkin sen verran myöhään, että ne eivät ehdi aloittaa kasvuaan. Sipuleita voi toki istuttaa niin pitkään kun maan on sula, mutta myöhään istutetut sipulit juurtuvat vasta keväällä ja vastaavasti kukinta siirtyy kesän kynnykselle. Kukkasipulit istutetaan noin kolme kertaa sipulin läpimittaa syvemmälle.
Jos sipulit istutetaan vasta marras-joulukuussa, ne voi kuohkeassa maassa laittaa hieman syvemmällekin. Sipuli painetaan napakasti istutuskuopan pohjalle kärki ylöspäin. Tulppaanin ja narsissin sipulissa kärkiosan tunnistaa helposti, mutta esimerkiksi krookuksen sipulia on katsottava vähän tarkemmin. Jos sipulit istuttaa vahingossa väärinpäin, kukinta myöhästyy vähän, koska kasvavan verson on ensin kierrettävä sipulin ympäri.
Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein. Istutussyvyys on sopiva, kun sipulin päälle tulee multaa kaksi kertaa sipulin korkeuden verran. Istutuksen jälkeen maa kastellaan ja jos syyssateita ei tule, maata voi kastella syksyn mittaan uudelleenkin.